Taksonomiforordningens indvirken på byggeriets økosystem
Selvom det kun er relativt få virksomheder, som direkte skal rapportere på efterlevelse af taksonomien, vil hele værdikæden blive påvirket. Alle parter skal handle i overensstemmelse med taksonomiens kriterier, men også bidrage til dokumentationen heraf. Derudover er det forventningen, at flere virksomhedstyper på sigt vil blive omfattet af rapporteringskravet.
I Danmark er vi heldige fordi, mange aktører har erfaring med denne type af bæredygtighedsdokumentation fra DGNB. Der er et stort overlap mellem DGNB og EU-taksonomien. Det betyder, at hvis du er vant til at arbejde med DGNB, er dokumentation til taksonomien ikke nødvendigvis en stor udfordring. Men for aktører som ikke har erfaring fra DGNB, vil de nye krav kræve en investering i at dokumentere bæredygtigheds indsatser.
I dag har mange finansielle aktører stor opmærksomhed på EU’s taksonomi, og de vil i stigende grad stille krav til resten af byggeriets parter om at kunne efterleve EU-taksonomiens krav. Det er imidlertid også forventeligt, at taksonomien på sigt vil give bedre finansieringsmuligheder i forbindelse med byggeri. Det forventes derfor at blive en konkurrencefordel for branchens aktører at kunne tilbyde byggeri der efterlever taksonomien – i Danmark såvel som i andre EU-lande. Ligeledes forventes det, at taksonomien vil danne grundlag for fremtidig EU-politik og initiativer, hvilket eksempelvis kan gøre taksonomien til et de facto krav ved EU-støtte eller EU-initiativer.