NYHEDSARKIV

Nyt stort analyseprojekt skal kvalificere effekterne af certificeringer i bygge- og ejendomsbranchen →
11. Apr 2025
Certificeringer har gennem det seneste årti været blandt de mest brugte redskaber til at arbejde struktureret med bæredygtighedstiltag i byggeriet og har styrket branchens fokus på en lang række parametre.
Nu igangsætter Rådet for Bæredygtigt Byggeri et stort analyseprojekt, der for første gang skal kvantificere de økonomiske, miljømæssige og sociale effekter af en lang række certificeringer i en dansk kontekst. For hvor har certificeringerne egentlig den største værdi for bygherren, investoren, brugeren og samfundet?

"Vi ved, at certificeringer har skabt et fælles sprog og giver aktører på tværs af værdikæden mulighed for at arbejde struktureret med bæredygtighedstiltag, Men vi oplever en stor efterspørgsel fra branchen på kvantificering af værdien af certificeringer. Det er helt centralt, at beslutningstagere har et oplyst grundlag at handle ud fra, og det er det arbejde, vi har sat i gang nu,” siger Sisse Norman Canguilhem, direktør for strategi og forretningsudvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri. 

I dag vælger omkring halvdelen af alle større byggeprojekter i Danmark at anvende en certificering, som ramme for deres bæredygtighedsindsats. Særligt DGNB-ordningen har opnået stor udbredelse, og er i dag den dominerende certificering på det danske marked. Men også certificeringer som Svanemærket, LEED og BREEAM vil indgå i analysen, der skal udarbejdes af Rambøll Management Consulting, mens Rådet for Bæredygtigt Byggeri stiller faglig viden og data til rådighed. Projektet gennemføres med bred inddragelse fra hele værdikæden i byggeriet, hvor Rådet for Bæredygtigt Byggeri for første gang samlede projektets advisory board og forskerpanel til workshop den 8. april 2025. 

Projektet er støttet af den filantropiske forening Realdania, Rambøll Fonden og Investorernes Bæredygtighedsnetværk. 

Et vigtigt redskab – men hvad kan vi sige om værdien?
Med udgangspunkt i en grundig gennemgang af eksisterende viden om brugen og effekten af certificeringer i det globale nord – særligt i lande, som Danmark ofte sammenligner sig med – vil projektet blandt andet se på sammenhængen mellem certificering og lejepræmier, tomgang, driftsøkonomi, sundhedseffekter og klimapåvirkning – og kvantificere både de direkte og afledte samfundsmæssige værdier. 

”En stor del af vores store medlemmer fortæller, at certificeringer er et fælles sprog på det nationale og internationale marked, som minimerer risici og fremtidssikrer ejendommene. Vi er dog samtidig meget opmærksomme på store geografiske forskelle i Danmark, hvor finansieringsforskelle spiller en stor rolle for behov og muligheder. Derfor er vi også glade for at være med i dette store projekt, som forhåbentlig kan belyse, hvor certificeringer bidrager med størst værdi på tværs af landet,” siger Jan Ellebye, underdirektør i EjendomDanmark og medlem af advisory boardet. 

Bred inddragelse og stærk forankring
Projektet inddrager aktører fra hele bygge- og ejendomsbranchen for at sikre relevante og brugbare resultater i praksis. Et advisory board med deltagere fra både private og offentlige aktører følger arbejdet tæt og bidrager med praksisnære perspektiver. Samtidig er et forskerpanel og en styregruppe med til at sikre faglig kvalitet og strategisk retning. 

”Som investor har vi brug for et stærkt datagrundlag for de værdier, vi tror, certificeringer kan skabe – både for klimaet og for økonomien. Med dette projekt får vi et bedre grundlag for at bruge bæredygtighed strategisk i vores arbejde,” siger Mia Manghezi, Project Development Director i PensionDanmark og medlem af projektets styregruppe. 

”Vi oplever fortsat, at certificering er et vigtigt pejlemærke – både i dialogen med samarbejdspartnere og i vores langsigtede udvikling. Med dette projekt får vi mulighed for at kvalificere, hvad certificering betyder i praksis,” siger Linette Bodilsen, projektchef i FB Gruppen og medlem af advisory boardet. 

Fra analyse til handling: Impact labs som løftestang
Det er en central ambition, at projektets resultater ikke blot bliver et teknisk katalog – men også et strategisk redskab til at fremme konkrete forandringer i praksis. 

Derfor vil der i projektets næste faser blive afholdt en række impact labs, hvor aktører fra branchen, kommuner, investorer og eksperter drøfter, hvordan analysens indsigter kan omsættes til konkrete anbefalinger og handlinger. Formålet er at formulere målrettede strategier og løsninger for forskellige aktører – fx hvordan investorer bedst realiserer afkastpotentiale, eller hvordan kommuner kan bruge certificering som værktøj i planlægning og udbud. 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

FAKTA OM PROJEKTET

Analysepartner
Rambøll Management Consulting 

Projektperiode
2025–2026 

Finansieret af
  • Den filantropiske forening Realdania 
  • Rambøll Fonden 
  • Investorernes Bæredygtighedsnetværk 

Advisory board
  • Mette Skovbjerg, Enhedschef, Københavns Kommune 
  • Henrik Hougaard, Relationschef, Miljømærkning Danmark 
  • Jan Ellebye, Underdirektør, EjendomDanmark 
  • Peter Gill, Direktør, Capman 
  • Lotte Krusegaard Madsen, Bæredygtighedschef, EKJ 
  • Thomas Fænø Mondrup, Sustainability Director, COWI 
  • Simon Fisker, Head of ESG & Transaction Advisory, Nordea Ejendomme 
  • Linette Bodilsen, Projektchef, FB Gruppen 
  • Thomas Leerberg, Adm. direktør, Sygehusgrunden 
  • René Cording Jensen, Chef for by, land og kultur, Faaborg-Midtfyn Kommune 
  • Cecilia Estlander Kønigsfeldt, Sustainabilty Manager, Urban Partners 
  • Martin Strand, Seniorrådgiver BREEAM, Grønn Byggallianse 
  • Niklas Jarnit, Sekretariatsleder, AlmenNet 

Forskerpanel
  • Kim Haugbølle, Ph.d. og seniorforsker og Therese Neel Dirchsen, Videnskabelig assistent, Institut for byggeri, by og miljø, Aalborg Universitet (BUILD) 
  • Toke Emil Panduro, Seniorforsker, Institut for Miljøvidenskab - Samfundsvidenskabelig og geografisk miljøforskning, Aarhus Universitet 
  • Kennet Uggeldahl, Postdoc, Institut for Fødevare- og Naturressourceøkonomi, Københavns Universitet 
  • Peter Løchte Jørgensen, Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet 

Styregruppe
  • Annemarie Munk Riis, Direktør, Rådet for Bæredygtigt Byggeri 
  • Sisse Norman Canguilhem, Direktør for strategi og forretningsudvikling, Rådet for Bæredygtigt Byggeri 
  • Jakob Strømann-Andersen, Director Innovation and Sustainability, Henning Larsen på vegne af Rambøll Fonden 
  • Mia Manghezi, Project Development Director, PensionDanmark  
  • Hanne Tine Ring Hansen, Director Regenerative Buildings, Søren Jensen 
  • Morten Fassov, ESG-Chef, Danica Ejendomme på vegne af Investorernes Bæredygtighedsnetværk 
Members Morning Briefing: Viden og inspiration til morgenmad →
01. Apr 2025
Fra maj kan du som medlem af Rådet for Bæredygtigt Byggeri begynde din dag med viden, inspiration og netværk med andre medlemmer. Her dykker vi ned i den nyeste udvikling og best practice inden for bæredygtighed i bygge- og ejendomsbranchen. ’Members Morning Briefing’ finder sted 3 gange årligt....
3 x arrangementer: Værdien af renovering – Perspektiver på fremtidens renoveringer →
11. Feb 2025
I samarbejde med Realdania inviterer Rådet for Bæredygtigt Byggeri til tre arrangementer om fremtidens renoveringer med fokus på hhv. den klimamæssige, økonomiske og arkitektoniske værdi ved renovering. Arrangementerne formidler resultater fra udviklingsprojektet 'Klimadata for renovering'.
Vær med, når vi går i dybden med konklusionerne fra udviklingsprojektet ‘Klimadata for renovering’ og diskuterer dem i forhold til DGNB-certificering af renovering. Med en lille arrangementsserie dykker vi ned i forskellige perspektiver på dét at renovere. Sammen med projektpartnerne udfolder vi flere perspektiver fra rapporten og vil bl.a. diskuterer dynamisk LCA, levetidsomkostninger (LCC) og arkitekturens æstetik i sammenhæng med DGNB 2025-certificering for renovering for at få vigtige diskussioner frem om fremtidens arbejde med renovering.

Arrangementerne afvikles alle i foråret 2025 som fyraftensmøder af 1,5 times varighed, og det er muligt at deltage i et enkelt eller i alle tre - online eller fysisk hos Realdania på Jarmers Plads 2. 

Arrangementer i serien

Klimamæssig værdi af renovering
2. april kl. 14.30-16.00

Hvad siger tallene om, hvilke renoveringsgrader der er mest klimavenlige, og hvordan kan dynamisk LCA og brugen af biogene materialer skabe større klimafordele i renoveringsprojekter? Ved dette arrangement dykker vi ned i rapporten "Klimadata for renovering” med fokus på de øgede reduktioner i CO₂-udledninger, som opdaterede emissionsfaktorer og dynamisk LCA bidrager til. Selvom dynamisk LCA endnu ikke er en del af bygningsreglementet, bruges den allerede i DGNB-certificeringen. Der introduceres, hvordan dynamisk LCA i DGNB 2025-manualen skal fremme renoveringsprojekter.

Program:
  • Introduktion til rapporten Klimadata for renovering v. Thomas Brogren, Realdania
  • LCA-konklusioner fra Klimadata for renovering v. Leonora Eberhardt, COWI
  • Dynamisk LCA i 2025-manualen v. Trine Bentzen, Rådet for Bæredygtigt Byggeri
  • Spørgsmål og diskussion

Tilmeld dig her
________________________________________________

Økonomisk værdi af renovering
30. april kl. 14.30-16.00

Hvordan hænger renovering med fokus på klima sammen med økonomi? Rapporten "Klimadata for renovering "" viser, at mange økonomiske faktorer vil blive påvirket. Nye LCC-beregninger viser at både baseline og dybe renoveringer er billigere end at rive ned og bygge nyt, samtidig med at de giver en væsentligt lavere klimapåvirkning. Ved arrangementet gennemgår vi rapportens undersøgelse af, hvordan klimakrav påvirker økonomi og dykker ned i nye beregninger af levetidsomkostninger (LCC). Vi ser også nærmere på, hvordan LCC tænkes ind i DGNB’s 2025-manual.

Program:
  • Introduktion til rapporten Klimadata for renovering v. Thomas Brogren, Realdania
  • Sammenhæng mellem økonomi og klimakrav til renovering v. Abelone Køster, COWI
  • LCC-beregninger af forskellige renoveringsscenarier v. Kathrine Godsvig Laursen, BUILD
  • LCC i DGNB 2025 v. Mike Danielsen, Rådet for Bæredygtigt Byggeri
  • Spørgsmål og diskussion

Tilmeld dig her
________________________________________________

Arkitektonisk værdi af renovering
14. maj kl. 14.30-16.00

Noget tyder på, at vi skal begynde at vænne os til tanken om bygninger, der ser helt anderledes ud. I rapporten "Klimadata for renovering " er der givet nogle bud på, hvordan fremtidens renovering kunne komme til at se ud. Til dette arrangement dykker vi ned i de diskussioner, der opstår, når vi kigger på, hvordan hensynet til klimaet påvirker arkitektonisk kvalitet i fremtidens renoveringer. Vi ser nærmere på, hvordan man kan arbejde med arkitektonisk kvalitet i en renoveringsproces. Derudover gennemgår vi et konkret renoveringsprojekt, der har opnået DGNB Diamant for sin særlige arkitektoniske kvalitet.

Program:
  • Introduktion til rapporten Klimadata for renovering og arkitektonisk kvalitet v. Thomas Brogren, Realdania
  • Arkitektonisk æstetik i renovering v. Robin Skytte, Arkitema
  • DGNB Diamant-projekt: erfaringer fra DTU B208 v. Audun Opdal, fagdommer, 3XN
  • Spørgsmål og diskussion

Tilmeld dig her

________________________________________________

Praktisk information

Arrangementsserien: Værdien af renovering
  • Arrangør: Realdania og Rådet for Bæredygtigt Byggeri
  • Format: Hybride gå-hjem-møder (fysisk og online)
  • Sted: Realdania, Jarmers Plads 2, København

Deltag og bliv klogere på, hvordan fremtidens renoveringsprojekter kan skabe værdi for både klima, økonomi og arkitektur!
Byggebranchens frivillige certificeringsordning DGNB skruer op for ambitionerne →
23. Jan 2025
Fremover skal der meget mere til for at opnå en DGNB-certificering – også mere end de nye CO2-krav i bygningsreglementet. Rådet for Bæredygtigt Byggeri, som står bag certificeringsordningen, lancerer i dag en gennemgribende opdatering af certificeringen....
Populært værktøj til bæredygtighedstiltag i byudvikling bliver tilgængeligt for videreudvikling →
11. Dec 2024
Værktøjet BYSTART, der sætter fokus på bæredygtighedstiltag i byudvikling og fremmer dialogen mellem aktører, er blevet creative commons. Dermed bliver det muligt for alle at tilpasse og videreudvikle det....
PrivatlivspolitikCookies
© Rådet for Bæredygtigt Byggeri 2025
Om os
Kontakt
Presse
Job
LOGIN