SÅDAN KAN DU BRUGE DGNB I FORBINDELSE MED RENOVERING

Tags
04. Juni 2024
Arbejder du med bæredygtighedstiltag i forbindelse med renoveringer? Så er denne guide til dig! Her kan du læse om, hvad du får ud af at vælge de forskellige certificeringstyper, når det kommer til renoveringsprojekter.
Arbejder du med bæredygtighedstiltag i forbindelse med renoveringer? Så er denne guide til dig! Her kan du læse om, hvad du får ud af at vælge de forskellige certificeringstyper, når det kommer til renoveringsprojekter. 


DGNB-systemet er den mest udbredte metode til at måle og samarbejde om bæredygtighedstiltag for det byggede miljø i Danmark. Med DGNB får du et værktøj til at prioritere, indsamle, dokumentere og få tredjepartsverificeret de mest relevante datapunkter ud fra de vigtigste bæredygtighedsparametre.  

Hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri – som administrerer DGNB i Danmark –  
har vi et skarpt fokus på at sikre, at certificeringen også er optimal til renoveringsprojekter uagtet hvor omfangsrigt eller dybdegående, man går til værks. 

Men først en kort inddeling i typer af renoveringer: 

  1. Ombygning (Radikale ændringer i byggeriets struktur, funktion eller udseende inden for de eksisterende rammer) 
  2. Renovering (Væsentlig modernisering og forbedring af byggeriets funktionalitet eller arkitektur, som har til formål at forny byggeriet med mere tidssvarende løsninger) 
  3. Transformation (En omfattende renovering og omdannelse, hvor formålet er at ændre dens funktion og anvendelse) 
  4. Istandsættelse (genopretning eller gendannelse af en bygnings oprindelige tilstand og kan anses som væsentlig vedligeholdelse) 
  5. Restaurering (gendannelse med historisk nøjagtig præcision af dens oprindelige tilstand på et bestemt tidspunkt i historien) 
  6. Energirenovering (Når bygningen energioptimeres og betydeligt nedsætter mængden af nødvendig energi til fx opvarmning, nedkøling, elektricitet eller opvarmning af varmt vand) 

Selvom hvert enkelt projekt skal vurderes individuelt, så kan en tommelfingerregel være at:  

  • Ombygning, Renovering og Transformation kan certificeres efter DGNB Renovering og nybyggeri. 
  • Istandsættelse, Restaurering og Energirenovering kan certificeres med DGNB Drift 
  • Ombygning, Istandsættelse, Restaurering kan certificeres med DGNB Rum 

Hvis du er i tvivl om hvilken certificeringstype, der er relevant for dit renoveringsprojekt, er du meget velkommen til at indsende en forespørgsel på vores kontaktformular

Renoveringsprojekter til DGNB Renovering og nybyggeri

Denne certificeringstype er den mest omfangsrige, men også den mest benyttede i DGNB-systemet. Ved denne certificering får man en dybdegående vurdering af bygningen på tværs af de mest relevante bæredygtighedsparametre.  

Det er ikke bare et stærkt styringsværktøj til at skabe en god samarbejdsproces og en vej til at opnå virksomhedens bæredygtighedsmål. Det er også en vej til at skabe verificeret ESG-data, som kan benyttes i forbindelse rapportering, udlejning og finansiering.

I den gældende version af certificeringen – som du finder her – kan du læse mere om, hvornår ’DGNB Renovering og nybyggeri’ er relevant for en renovering. De beskrevne forudsætninger heri skal ses som vejledende pejlinger af, hvornår denne certificeringstype kan anvendes på byggeprojekter. Dette tager udgangspunkt i, hvor stor en indflydelse man har på de kommende ændringer i byggeriet og den afledte mulighed for implementering af nye bæredygtighedstiltag. Det er derfor ikke nødvendigvis et krav, at man ændrer på klimaskærmen eller de tekniske installationer, men det er derimod et udtryk for parametre i byggeriet‚ som har væsentlig betydning for ens samlede performance i certificeringen. 

Renoveringsprojekter til DGNB Drift
Gennem DGNB Drift får du data for, hvordan en eksisterende bygning performer på bæredygtighedsparametre og hvilke forbedringstiltag, der kan foretages. Det er derfor også relevant for bygninger, som står overfor en renovering, eller som nyligt har gennemgået en renovering.  

Gennem certificeringsprocessen indsamles data for en bygnings faktiske performance på de vigtigste bæredygtighedsparametre, som bliver tredjepartsverificeret af Rådet for Bæredygtigt Byggeri. Det giver bygningsejeren mulighed for at tage datadrevne beslutninger og strukturere processer for bygningsdriftens vej mod en bæredygtig fremtid. 

Kravet til en DGNB Drift-certificering er blot, at bygningen har været i drift i mere end et år. Certificeringen omfavner alle bygningstyper, og det er ikke afgørende, hvor gammel bygningen er, eller hvilken tilstand den har. En bygning skal dog re-certificeres med DGNB Drift minimum hvert tredje år. Sker dette ikke, mister bygningen sin certificering. 

Renoveringsprojekter til DGNB Rum – mindre renoveringer og nyindretning
Med DGNB Rum får du et værktøj til at måle og samarbejde om de vigtigste bæredygtighedsparametre i forbindelse med de mindre renoveringer og indretningsopgaver, der finder sted inden for bygningens fysiske rammer. 

Certificeringen er især relevant for kontorejendomme eller andre erhvervsformål, hvor man kun har ejerskab over dele af bygningen. Man kan eksempelvis vælge at certificere renoveringen af en enkelt etage. Desuden er den særlig relevant for de bygninger, der er kategoriseret som bevaringsværdige eller fredede, og hvor ændringer af klimaskærmen derfor ikke er relevante.  



Gennem DGNB Rum får man som udlejer muligheden for at skabe et troværdigt salgsargument. Mens man som lejer eller bruger får trygheden i, at de vigtigste bæredygtighedsparametre er blevet gennemgået af en tredjepart. 

Opnåelse af en DGNB Rum-certificering kan opdeles i to muligheder. Enten kan renoveringen eller istandsættelsen certificeres – det vil sige, at der udelukkende certificeres på baggrund af de faste bygningsdele og inventar i lejemålet og helt ses bort fra løst- og specialinventar i selve indretningsdelen. Alternativt kan der opnås en fuld certificering, hvor både renoveringen eller istandsættelsen samt det løse inventar medtages i evalueringen.  

Flere nyheder

Nyhedsarkiv
PrivatlivspolitikCookies
© Rådet for Bæredygtigt Byggeri 2025
Om os
Kontakt
Presse
Job
LOGIN