Vi er glade for at præsentere en opdatering af DGNB-manualen for nye bygninger og omfattende renoveringer 2020. Den nye version 2.0.0 indeholder en række forbedringer og nye værktøjer, der gør det lettere at arbejde med DGNB og dokumentationen hertil. Derudover er der en lang række af mindre fejlrettelser og præciseringer, der skal lette forståelsen.
Sammen med version 2.0.0 af 2020-manualen kommer der også en række nye værktøjer. Udover en layoutmæssig opdatering er evalueringsmatricen blevet opbygget, så den er let at bruge for bygninger med blandet anvendelse og understøtter beregningsregler og vægtning af kriterier ved blandet anvendelse. Dertil er der kommet et værktøj til ENV2.2 Drikkevandsforbrug og spildevandsudledning. Men måske mest vigtigt så har TEC1.6 Nedtagning og Genanvendelse fået en hel ny opbygning og et tilhørende værktøj, der både gør det lettere at arbejde med kriteriet og giver større incitament til at arbejde med cirkularitet i byggeriet allerede nu.
Vi vil i løbet af efteråret arrangere en række webinarer for DGNB-konsulenter og -auditorer med introduktion til de nye værktøjer og ændringer. Webinarerne vil blive optaget og derefter gjort tilgængelige for alle konsulenter og auditorer. Webinarerne annonceres løbende, allerede nu kan vi løfte sløret for
første webinar, der omhandler TEC1.6 og finder sted den 15. september 2021 kl. 14-15.Webinarerne er forbeholdt licensbetalende konsulenter og auditorer.
Evalueringsmatrix: Nyt layout og mulighed for blandet anvendelseEvalueringsmatricen har fået et nyt udsende og en nye forside. For projekter med en enkelt anvendelse vil der ikke være den store forskel. For projekter med blandet anvendelse gør forsiden det muligt at:
◼ Få overblik over opdelt dokumentation og fælles dokumentation på tværs af anvendelse
◼ Vægte point på tværs af anvendelser for de enkelte kriterier
Vi har lagt stor energi i at få kvalitetssikret matricen, og vi har haft ekstern hjælp til at teste beregninger og point undervejs. Vores forhåbning er derfor, at der vil være markant færre fejlmeldinger, end vi desværre oplevede ved introduktionen af 2020-manualen.
ENV2.2 Drikkevandsforbrug og spildevandsudledningENV2.2-kriteriet har i første version af 2020-manualen ikke været særlig operationelt, og der har manglet et værktøj. Dette har vi nu rådet bod på. Kriteriet er ført tilbage, så beregningen næsten er i overensstemmelse med 2016-manualens udgave. Det nye værktøj har tilmed fået lidt større fleksibilitet i indtastningen.
ENV2.4 BiodiversitetBiodiversitetskriteriet er ændret, så det er i bedre overensstemmelse med det tilsvarende kriterie i byområde-manualen. Dette giver en bedre synergi mellem bygninger og byområder. Indikator 1 Biofaktorindex fremstår uændret, mens alle andre indikatorer er justeret og nye er kommet til, f.eks. indikator 7 Formidling. Dertil er der ændret på rækkefølgen og navngivning af indikatorer. Formålet ændringerne er desuden at gøre det lettere at dokumentere og samtidig øge incitamentet til gode løsninger.
SOC2.1 Universelt DesignTilgængelighedskravene i kriteriet er blevet opdelt i mindre områder, så det nu er muligt at få point for delopfyldelse af udvidet tilgængelighed. Dette betyder, at delområder som f.eks. toiletter kan få point for at opfylde kvalitetsniveau A, selvom andre områder kun opfylder minimumskrav (kvalitetsniveau C) eller kvalitetsniveau B. Ændringerne er indført for at give incitament til at forbedre tilgængeligheden generelt, også selvom der måske er delområder, hvor det ikke kan lade sig gøre.
TEC1.6 Nedtagning og genanvendelseVi har været helt tilbage til start og udarbejdet en ny opbygning af kriteriet, et nyt pointsystem og et nyt værktøj. Vi har nemlig ikke været tilfredse med den tyske udgave af kriteriet, der var blev lanceret med 2020-manualen version 1.0 og vi har også fået en del relevant kritik af brugervenligheden og metoden. Det nye værktøj er baseret LCAbyg-beregningen, så konstruktionsopbygningen og mængder importeres fra LCAbyg til TEC1.6-værktøjet. Pointsystemet er baseret på følgende:
1) Hvordan materialerne i sig selv kan genbruges, genanvendes eller nyttiggøres
2) Hvordan samlingsmetoder muliggør adskillelse og sortering med henblik på genbrug og genanvendelse af materialerne
Vi tror på, at denne nye metode og det nye værktøj øger incitamentet til arbejde med cirkularitet i byggeriet. Både i de små detaljer og på den store skala.
SITE1.1 LokalmiljøMiljøstyrelsen har for nyligt lanceret nye værktøjer til klimatilpasning med det formål at understøtte kommunernes planlægningsarbejde. Vi har derfor opdateret DGNBs evaluering af klimasikring til at være i overensstemmelse med de nye detaljerede beregninger af fremtidens vejr i Danmark og til at være baseret på det nye screeningsværktøj KAMP.
Den nye evaluering gør det lettere at evaluere, om en byggegrund er i risiko for oversvømmelse fra nedbør eller stormflod. De nye opdateringer har samtidig strammet kravene til klimasikring, når det gælder både ekstremregn og stormflod. Evalueringen er derfor også i bedre overensstemmelse med den forventede levetid af bygninger på 100+ år. En periode hvor klimaforandringer for alvor bliver mærkbare.
Mindre ændringerDer er rettet mange mindre fejl og indført præciseringer, hvor vi er blevet opmærksomme på uklarheder eller har oplevet misforståelser. Hvis der ikke er ændret eller strammet på de enkelte indikatorer, er mindre ændringer ikke skrevet specifikt ind i ændringsloggen.
Beregning af BruttoarealI indledningen er det præciseret, hvordan bruttoareal beregnes, og der er indført nogle undtagelser fra bygningsreglementets regler for beregning af BBR-areal til brug i LCA og LCC. Samlet bruttoareal er vigtigt, fordi miljøbelastning og økonomi beregnes per kvadratmeter.
Definition af Samlet Bruttoetage Areal (SBA) er præciseret ift. undtagelser fra BR18 §455. F.eks. regnes 25% af arealet af garager, overdækninger og lignende med i bruttoarealet. Dette gælder for alle bygninger, også etageboliger, hvor BBR-regler normalt er, at de første 20 m2 per bolig ikke skal medregnes.
Ikrafttrædelse 1. oktoberGenerelt gælder det, at DGNB-manualen Nye bygninger og omfattende renoveringer 2020 version 2.0.0 træder i kraft pr. 1. oktober 2021. Dvs. at projekter tilmeldt efter denne dato skal benytte version 2.0.0.
Da de fleste af ændringerne er indført for at lette dokumentationsarbejdet, kan alle projekter efter 2020-manualen helt eller delvist benytte de nye kriterier. Især gælder det, at alle projekter skal benytte de nye udgaver af ENV2.2 Drikkevandsforbrug og Spildevandshåndtering, SOC2.1 Universelt Design og TEC1.6 Nedtagning og Genanvendelse. I disse kriterier er det nemlig blevet lettere både at dokumentere og opnå point.
For ENV2.4 Biodiversitet og SITE1.1 Lokalmiljø er det op til det enkelte projekt, der er tilmeldt inden ikrafttrædelsen, om de vil benytte den gamle udgave af kriteriet eller den nye udgave af kriteriet. Det er således muligt f.eks. at benytte den nye udgave af ENV2.4 Biodiversitet men fastholde den gamle udgave af SITE1.1 Lokalmiljø.
Tak til branchenVi vil gerne takke alle jer, der har påpeget fejl, mangler og upræcise formuleringer. Vi håber, at vi har fået de fleste med i denne opdatering. Er der nogle, vi ikke har fået med, så er det vores fejl. En særlig tak til SWECO’s bæredygtighedsteam, der har givet uvurderlig hjælp til kvalitetssikring af den nye udgave af evalueringsmatricen samt TEC1.6-værktøjet og tilhørende metode.
På vegne af hele DGNB-teamet hos Green Building Council
Lau Raffnsøe
Teknisk direktør