NY KOMMUNEUNDERSØGELSE: VI SKAL HAVE MULIGHED FOR KRAV OM BÆREDYGTIGHED I LOKALPLANER

Tags
Hvad er bæredygtig byudvikling, og hvordan planlægger man det? I regeringens udspil ’Tættere på - Grønne byer og en hovedstad i udvikling’ er der fokus på luftkvalitet, adgang til idrætsfaciliteter og mere bynatur. Men er det nok, eller skal der andet og mere til?  Green Building Council Denmark og Dansk Byplanlaboratorium er gået sammen med Rambøll, COBE og Schønherr om at undersøge vilkårene for den bæredygtige udvikling i dansk byplanlægning.

Med udgangspunkt i den gældende planlov er der blevet udarbejdet en spørgeundersøgelse, der afdækker udfordringer med at stille konkrete krav om bæredygtighedstiltag i lokalplanerne i Danmark.
Over 75 pct. af alle landets kommuner har svaret og resultaterne taler deres tydelige sprog:
Der er både behov for mere konkret viden om den bæredygtige udvikling og ønsker om ændringer af planlovens rammebestemmelser, så det bliver muligt at arbejde systematisk med bæredygtighedstiltag i dansk lokalplanlægning.
 
”Hvis vi gerne vil udvikle mere bæredygtige byer, så er vi nødt til at gøre noget ved rammerne for bæredygtig planlægning i planlov og lokalplanlægning. Med denne undersøgelse understreges det, at kommunerne efterspørger mere bæredygtighed på lokalplanniveau. Vi håber, at politikere og lovgivere vil lytte”, siger Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark.
 
”Rundt omkring i de danske kommuner sidder frustrerede byplanlæggere med store visioner. De vil så gerne skabe mere bæredygtige byer, og mange politikere stiller netop det krav. Byplanlæggerne ved en del om, hvad der skal til, men lokalplanværktøjet har ikke de redskaber, de har behov for. Det skal der da gøres noget ved”, siger Ellen Højgaard Jensen, direktør i Dansk Byplanlaboratorium.

”Siden 2010 er der udlagt lokalplaner som svarer til halvanden gang Bornholms størrelse. Potentialerne for bæredygtighedstiltag i lokalplanlægningen er til at mærke og de kommunale planlæggere er klar. Det kalder på handling. Undersøgelsen viser tydeligt et opråb på at rammerne for bæredygtighed i planloven skal forbedres og at viden skal opbygges”, mener Søren Brøndum, direktør i Rambøll.

”Hvis vi skal bygge en mere bæredygtig fremtid, skal vi kunne starte med at planlægge den. Som det ser ud nu, mangler der både viden, lovhjemmel og politisk mod. Det skal der gøres noget ved – og det kan næsten kun gå for langsomt”, understreger Jakob Sandell Sørensen, associeret partner og bæredygtighedsleder i Schønherr.

”Der bliver vedtaget ca. 700 lokalplaner om året. Det er enormt vigtigt, at vi får den grønne omstilling koblet op på den hastige urbanisering, ellers bliver drømmene om en bedre fremtid på tegnebordet”, udtaler Mads Birgens, Head of Urbanism hos Cobe.

Find hele undersøgelsen her.
 
For yderligere information, kontakt Green Building Council Denmark via byudviklingskonsulent Kreils Ekelund, 3049 4662

Flere nyheder

Nyhedsarkiv
PrivatlivspolitikCookies
© Rådet for Bæredygtigt Byggeri 2025
Om os
Kontakt
Presse
Job
LOGIN