De seneste 10 år har certificeringssystemet DGNB vundet stort indpas i den danske bygge- og ejendomsbranches arbejde med bæredygtighed. Ifølge Byggefakta DGNB-certificeres ca. 40 % af al nybyggeri med en byggesum på over 30 mio. kr.
I takt med det voksende fokus på bæredygtighedstiltag og brug af DGNB har branchen tilegnet sig meget ny viden, udviklet nye og bedre materialer og arbejdsgange og er generelt blevet dygtigere til at indarbejde bæredygtighedstiltag i projekter. Vi har derfor med input fra en lang række fagpersoner i branchen opdateret kravene til DGNB-certificering af renovering og nybyggeri.
De nye krav fremgår af pilotudgaven af 2025-manualen for “DGNB Renovering og nybyggeri”, som sendes i høring fra den 5. januar 2024. I den forbindelse afholder vi samme dag et lanceringswebinar, som du kan tilmelde dig
her.
Nyt navn og fokus på miljøkriterier Certificeringen vil fremover blive kaldt “DGNB Renovering og nybyggeri“ for at signalere, at den nye manual har et øget fokus på renovering. Der er flere steder indført særskilte renoveringskrav og andre incitamenter for at bevare og renovere frem for at rive ned og bygge nyt.
Pilotudgaven har fokus på kriterier, der gør en reel forskel for miljø, klima og mennesker. Det drejer sig bl.a. om kriterier vedrørende indeklima, cirkulær materialeanvendelse og arkitektoniske overvejelser i forbindelse med renovering.
"Helt konkret er vi gået den tidligere udgave af manualen igennem med en tættekam og har næsten halveret antallet af kriterier. En markant ændring er, at vi har taget proceskriterierne ud og i stedet laver en frit tilgængelig procesvejledning for hele branchen. Det betyder, at vi i selve certificeringen kun belønner de tiltag, der har en direkte indvirkning på klimaet, miljøet og mennesker," siger direktør for certificeringer og teknisk udvikling i Rådet for Bæredygtigt Byggeri, Frederik Waitz Søborg.
Samlet set falder antallet af kriterier i pilotudgaven fra 35 til 15. En ændring, der også gør manualen mere agil og lettere at arbejde med for branchen. Procesvejledningen bliver udarbejdet i løbet af 2024.
De vigtigste ændringerOversigt over vigtigste ændringer i pilotudgaven af 2025-manualen for ”DGNB Renovering og nybyggeri”:
- Proceskriterierne forsvinder og bliver erstattet af en procesvejledning
- Det samlede antal kriterier falder fra 35 til 15
- Øget fokus på renovering
- Sikring af samspil med EU-taksonomien
- Certificeringen kommer i tre faser: 1) designfasen, 2) byggefasen og 3) ibrugtagelsesfasen
- Der kan opnås flere point end tidligere på kriterier omhandlende indeklima, cirkulær materialeanvendelse og arkitektoniske overvejelser i forbindelse med renovering
- CO2-udledningen for boliger måles pr. person frem for pr. m2
Da der er tale om en pilotudgave, tages der forbehold for, at ikke alle ændringer kommer med i den endelige manual, og at det samlede antal kriterier i manualen kan ændre sig.
Giv dit besyv med til den nye manualI Rådet for Bæredygtigt Byggeri lægger vi stor vægt på samarbejde og transparens – det gælder også i udviklingen af DGNB. 2025-manualen for ”DGNB Renovering og nybyggeri” udvikles derfor i tæt samarbejde med en lang række fagpersoner fra branchen, som bidrager til udviklingen gennem fagudvalg, arbejdsgrupper og følgegrupper.
Pilotudgaven lanceres den 5. januar 2024 og er i høring frem til den 30. august 2024, hvor alle i branchen er velkomne til at komme med input. Samtidig afholder vi en række webinarer, hvor vi dykker ned i pilotudgavens indhold:
- Lanceringswebinar: Fredag den 5. januar kl. 10-11:30
- Høringswebinar om miljømæssig kvalitet: Tirsdag den 9. april kl. 9-12
- Høringswebinar om økonomisk kvalitet: Tirsdag den 30. april kl. 9-12
- Høringswebinar om social kvalitet: Tirsdag den 21. maj kl. 9-12
- Afsluttende høringswebinar: Tirsdag den 20. august kl. 10-11:30
Du kan se programmet for webinarerne og tilmelde dig
her.
En certificering for både bredden og toppenI Rådet for Bæredygtigt Byggeri administrerer vi DGNB i Danmark. DGNB er en certificeringsordning udviklet i Tyskland, som den danske bygge- og ejendomsbranche i 2010 valgte som den fælles certificeringsordning.
Foruden at være en certificeringsordning, der vurderer mængden og niveauet af bæredygtighedstiltag i konkrete byggerier, er DGNB et værktøj, som giver aktører i bygge- og ejendomsbranchen et redskab til at tale om og prioritere bæredygtighedstiltag. DGNB har skabt et sprog for, hvordan man kan tale om bæredygtighedstiltag i bygge- og ejendomsbranchen.
For os i Rådet for Bæredygtigt Byggeri er det vigtigt at rykke branchen som helhed, når det gælder brugen af bæredygtighedstiltag. Derfor skal DGNB være ambitiøs og hæve det generelle niveau, og samtidig favne både bredden og de særligt ambitiøse.