Hvor meget CO2 bruges ved renovering, hvor stor en andel af materialerne er genbrug og hvordan får vi fokus på brugerne, så indretningerne holder længere? Det er noget af det, vi nu adresserer med den nyeste tilføjelse til certificeringsordningen DGNB. Den nye certificering, som har fået navnet DGNB Rum, skal skærpe fokusset på bæredygtighedstiltag ved de mindre renoveringer og indretninger.
I mere end et årti har vi gennem DGNB-certificeringen udviklet den danske praksis for, hvordan virksomheder i bygge- og ejendomsbranchen rapporterer på deres indvirkning på miljø, mennesker og samfund, når der bliver renoveret, bygget nyt og ved drift af eksisterende bygninger. De seneste år har især den markante stigning i certificeringer testamenteret ordningens rolle i den grønne omstilling af bygge- og ejendomsbranchen.
Derfor har vi vurderet, at tiden er kommet til de mindre renoveringer og indretninger inden for bygningens klimaskærm. Det er vores forventning, at den især vil være relevant for kontorejendomme og bevaringsværdige ejendomme men den kan benyttes på mange typer af ejendomme.
Find den manualen for DGNB Rum - renovering og nyindretning her.”Der er stor efterspørgsel på et rammeværktøj, der kan måle bæredygtighedstiltag for indretning og mindre renoveringer. Branchen har engageret sig meget i hele udviklingsprocessen, og vi er glade for, at vi nu har fået ’DGNB Rum – mindre renoveringer og nyindretning’ på markedet.” siger Annemarie Munk Riis, som er administrerende direktør i Rådet for Bæredygtigt Byggeri.
For at sikre at den nye certificering reflekterer branchens behov er DGNB Rum udviklet i samarbejde med repræsentanter fra hele byggeriets værdikæde samt førende eksperter, forskere og Rådet for Bæredygtigt Byggeris internationale partnere. Udviklingen er desuden støttet økonomisk af Boligfonden Kuben.
Skal skabe fælles retning DGNB Rum er et rammeværktøj til at facilitere samarbejde på tværs af værdikæden, når der arbejdes med bæredygtighedstiltag. Dermed får projektets partnere et beslutningsgrundlag og et styringsredskab til at sikre, at projektet aktivt overvejer og måler på de vigtigste bæredygtighedsparametre.
“Vi ønsker at hjælpe branchen med at gå fra storytelling og gode intentioner til målbare resultater i de mindre renoveringer og indretningsprojekter, ligesom vi har gjort gennem de andre DGNB certificeringsordninger. Hver dag bliver der renoveret utallige kontorlejemål hvor køkkener, gulve og interiør bliver revet ud og nye elementer bliver sat ind til de nye lejere. Meget ofte er det spild af ressourcer,” udtaler Annemarie Munk Riis, som er administrerende direktør i Rådet for Bæredygtigt Byggeri.
Med en DGNB Rum certificering måles et projekt på emner som miljø- og klimapåvirkning, sundhedsskadelige stoffer, ressourceforbrug, holdbarhed, driftseffektivitet, indeklima og inkluderende arkitektur.
Kursus i DGNB Rum Samtidig med færdiggørelsen af DGNB Rum, har vi åbnet for tilmelding til en 2-dags uddannelse, som giver adgang til at arbejde med certificeringen.
På kurset lærer deltagerne at sætte fokus på bæredygtighedstiltag i forbindelse med renoverings- og indretningsprojekter. Det første kursus finder sted den 23. april i København og er relevant for eksempelvis indretningsarkitekter, rådgivende ingeniører, udlejningsselskaber og ejendomsforvaltere, som ønsker at arbejde struktureret med bæredygtighedstiltag i denne skala.
Fakta om DGNBDGNB er en certificeringsordning, der benyttes til at måle, samarbejde om, og fremme bæredygtighedshensyn i hele det byggede miljø. Fra det indre i en bygning til et helt byområde hjælper DGNB med at fremme valg, der skaber bedre vilkår for miljøet, mennesket og samfundet.
I mere end et årti har DGNB sat rammen for den danske praksis for, hvordan virksomheder i bygge- og ejendomsbranchen rapporterer på deres indvirkning på miljø, mennesker og samfund. Dermed er DGNB i dag Danmarks det mest anvendte værktøj til at arbejde med bæredygtighedstiltag og indsamle ESG-data i det byggede miljø.
Rådet for Bæredygtigt Byggeri udvikler og administrerer den internationale certificeringsordning i Danmark. Udviklingen af DGNB sker med bidrag fra hele byggeriets værdikæde samt førende eksperter, forskere og internationale partnere. DGNB bliver løbende udviklet ud fra den nyeste viden, branchens erfaringer og internationale standarder.
DGNB omfatter i dag 5 kategorier:
- Renovering og Nybyg
- Drift
- Byområder
- Villa
- Rum – renovering og nyindretning