2023-manualen for 'DGNB Nye bygninger og omfattende renoveringer' indeholder desværre modstridende krav om brug af levetider i kriterierne ENV1.1 Livscyklusvurdering, ECO1.1 Totaløkonomi og ECO2.2 Robusthed.
I Rådet for Bæredygtigt Byggeri kan vi derfor have givet forkerte svar på supportspørgsmål og givet forkert tilbagemelding på 1. gennemgang af dokumentationsmaterialet ved certificering. Det er vi blevet gjort opmærksom på af dygtige auditorer.
Derfor kommer der her en uddybning af, hvilke krav der gælder for fastsættelse af levetid i de forskellige kriterier. Vi beklager, hvis vi tidligere har svaret andet ved supportspørgsmål eller andre henvendelser.
ENV1.1 Livscyklusvurdering
Gældende krav til levetider
Det fremgår af metodeafsnittet, at man kan benytte samme metode for levetider i sin LCA-beregning, som foreskrevet i bygningsreglementet (BR), til dokumentation i DGNB. Det er altså muligt at benytte samme LCA-beregning i DGNB som til dokumentation af bygningsreglementets krav.
Dog er det yderligere beskrevet i manualen, at der er følgende to muligheder for at fravige BR-metoden:
1. Levetider
Levetider for vinduer, ydervægge og tag kan fastlægges med levetider.dk.
2. Genbrug
Genbrugsprodukter kan regnes med 10 % af generisk data, og direkte genbrug på byggegrunden kan regnes som nul klimabelastning. Afvigelsen her er kun relevant for projekter, der har søgt om byggetilladelse mellem 1. januar 2023 og 21. december 2023, da der pr. 1. januar 2024 trådte en ny bestemmelse i kraft, der gør, at genbrug er ”gratis” og kan regnes som 0 kg CO2 i LCA-beregningen jf. BR-metoden og dermed også i DGNB.
Hvor opstår forvirringen?
Hvis fravigelse jf. punkt 1) benyttes, er det samme levetider i LCA-beregningen, som indgår i LCC-beregningen i ECO1.1 Totaløkonomi og i ECO2.2 Robusthed. Den specifikke metode herfor uddybes i manualens metodebeskrivelsen i ECO2.2 Robusthed. Hvis fravigelsen i pkt. 1 ikke benyttes, er det ikke samme levetider i LCA-beregningen som i ECO1.1 / ECO2.1.
Bemærk, at der med 2023-manualen er indført som grundlæggende princip, at LCA-beregningen i DGNB er baseret på den version af bygningsreglementet, som byggeriet opføres under. Det gælder ift., hvordan genbrug skal medregnes, men også i forhold til evt. kommende ændringer i bygningsreglementets metode eller grænseværdier. Medmindre der specifikt i manualen er beskrevet muligheder for og/eller krav om afvigelser, så skal projektet følge den udgave af BR, som projektet opføres under.
ECO1.1 Totaløkonomi
Gældende krav til levetider
I LCC-beregningen af omkostninger til genopretning benyttes samme metode til fastlæggelse af levetider som for LCA-beregningen i ENV1.1 Livscyklusvurdering. Dette med undtagelse af levetider for vinduer, ydervægge og tag, der fastlægges ved hjælp af levetider.dk med udgangspunkt i lokalitet, orientering og placering i bygningen. Den specifikke metode herfor uddybes i manualens metodebeskrivelse i ECO2.2 Robusthed.
Hvor opstår forvirringen?
I manualen fremgår det desværre yderligere, at levetiderne anvendt i dette kriterie er tilsvarende de anvendte levetider i kriteriet ECO2.2 Robusthed og i LCA-beregningen i ENV1.1 Livscyklusvurdering. Det er her, der opstår modstridende krav, da det ikke er et krav at benytte levetider.dk i LCA-beregningen. Der er altså ikke krav til at anvende samme levetider i LCC-beregningen og i ECO2.2 Robusthed som i LCA-beregningen – det er dog muligt at anvende samme levetider, hvis man ligeledes anvender levetider.dk i LCA-beregningen.
ECO2.2 Robusthed
Gældende krav til levetider
Den funktionelle levetid af vinduer, ydervæg og tag vurderes ved brug af referencelevetid og ISO-faktormetoden jf. BUILD RAPPORT 2021:32 Levetidstabel Version 2021. Metoden anvender en række faktorer, som reducerer (<1,00) eller fastholder (1,00) referencelevetiden. Den funktionelle levetid bestemmes i praksis ved hjælp af hjemmesiden levetider.dk. Hvis en aktuel konstruktion/materiale ikke kan beregnes med levetider.dk, skal der benyttes en tilsvarende metode med udgangspunkt i referencelevetid i 2021:32 BUILD Levetidstabel og benyttelse af ISO-faktormetoden til at vurdere, om der er faktorer, der reducerer den funktionelle levetid.
Bemærk, at der for vinduer gælder, at levetid alene vurderes af ramme-karm konstruktion.
For ydervægs- og tagkonstruktion er det den laveste levetid i konstruktionen, der er bestemmende for konstruktionens levetid. Dette vil typisk, men ikke altid, være yderste lag i klimaskærmen. Ved f.eks. et tegltag med undertag i banevarer vil det dog normalt være undertaget, der har den laveste levetid, og som dermed er bestemmende for konstruktionens levetid.