JULEHILSEN FRA DIREKTØREN

Tags
19. December 2023
Julen står for døren og et nyt år venter lige om hjørnet. For tre måneder siden tiltrådte Annemarie Munk Riis posten som adm. direktør i Rådet for Bæredygtigt Byggeri. Nedenfor kan du læse, hvordan hun ser tilbage på årets sidste måneder, og hvad hun glæder sig allermest til i det nye år.
Kære alle i bygge- og ejendomsbranchen
For tre måneder siden satte jeg mig i direktørstolen hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri. Siden har jeg besøgt og talt med rigtig mange af jer, og jeg står imponeret tilbage. Jeg oplever i den grad, at I ønsker at tage ansvar for jeres virksomheders påvirkning af miljøet, og for de konsekvenser, som byggeriet har for klima- og biodiversitetskrisen. Jeg har oplevet en branche, hvor virksomheder hjælper hinanden og deler ud af deres viden. Sidstnævnte er vigtigt, når vi skal sænke vores CO-udledning. Her kommer vi klart længst, hvis vi ikke hver især skal opfinde den dybe tallerken. Jeg ser det som en af Rådets fornemmeste opgaver at facilitere denne videndeling mellem aktører.

To af årets store buzzwords i bygge- og ejendomsbranchen har været ESG og biodiversitet. Flere og flere erkender biodiversitetens store betydning for både mennesker og klode, og de voldsomme konsekvenser det kan have, hvis vi ikke får rettet op på tilbagegangen af et mangfoldigt plante- og dyreliv. I Rådet bakker vi op om Biodiversitetsrådets anbefaling om en biodiversitetslov og er samtidig i gang med at kortlægge værdien af biodiversitet ifm. ejendomme f.eks. i form af øgede lejeindtægter.

Biodiversitet er også en af de fire miljømæssige aspekter, som der stilles meget høje krav til i udmærkelsen DGNB Planet. Det er mindre end et år siden, at vi lancerede DGNB Planet, som er blevet til i samarbejde med mange af jer, og allerede her kort før jul kunne ejendomsudvikleren Tetriis stolt fremvise Planet-plaketten på projektet Viggohaven i Holbæk. Der skal lyde et stort tillykke herfra!

ESG-rapportering har også for alvor gjort sit indtog i bygge- og ejendomsbranchen. For at kunne leve op til EU’s rapporteringskrav skal virksomheder i branchen igennem et omfattende arbejde med at indsamle data. Vi vil gerne understøtte branchen i at leve op til de mange direktiver og forordninger. Derfor har vi i december udgivet en guide til, hvordan man kan bruge data fra DGNB-certificeringer og taksonomi-verificeringer i virksomhedens ESG-rapportering. I det nye år kommer der flere open source-værktøjer, der kan bidrage til øget transparens i branchen. Konkurrencen skal ikke være på rapporteringsværktøjer, men på hvem der kan indarbejde flest og mest ambitiøse bæredygtighedstiltag.

I det nye år ser jeg især frem til, at vi den 5. januar kan præsentere en ny manual for DGNB Renoveringer og nybyggeri, som nu skal testes af inden den fra 2025 bliver den “nye standard”. Branchen har udviklet sig og er blevet dygtigere til at indarbejde bæredygtighedstiltag i projekter. Derfor har vi sammen med branchen skærpet kravene for, hvornår man kan opnå en DGNB-certificering. Vi har skåret næsten halvdelen af kriterier fra og indført særskilte renoveringskrav og andre incitamenter, der skal fremme renovering og transformation.

I løbet af de seneste ti år har bygge- og ejendomsbranchen rykket sig både i forhold til at skabe et fælles sprog for bæredygtighedstiltag og i arbejdet med at skabe fælles rammer som f.eks. livscyklusvurdereringer og udarbejdelsen af EPD’er. Det arbejde skal vi fortsætte, og vi skal bygge ovenpå med endnu mere reel klimahandling. Her har vi brug for klarere rammer fra politisk side, og derfor bakker vi op om strammere LCA-krav i bygningsreglementet.

Jeg ønsker jer alle en god jul og et fredfyldt nytår og glæder mig til at fortsætte det gode samarbejde i 2024.

Venlig hilsen Annemarie Munk Riis
Adm. direktør i Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Flere nyheder

Nyhedsarkiv
PrivatlivspolitikCookies
© Rådet for Bæredygtigt Byggeri 2025
Om os
Kontakt
Presse
Job
LOGIN