NY GUIDE SKAL HJÆLPE BYGGE- OG EJENDOMSBRANCHEN MED MENNESKERETLIG DUE DILIGENCE

Tags
Rådet for Bæredygtigt Byggeri, Dansk Industri, UN Global Compact Network Denmark og Institut for Menneskerettigheder er gået sammen om en ny guide til, hvordan den danske bygge- og ejendomsbranche kan arbejde med menneskeretlig due diligence. Projektet er støttet af Erhvervsstyrelsen.
Bygge- og ejendomsbranchen skal ruste sig til at udbygge deres ESG-indsats de kommende år. Som et led i den proces skal vi interessere os meget mere for, hvordan vi arbejder med menneskerettigheder i hele værdikæden. Ikke mindst set i lyset af det kommende corporate sustainability due diligence-direktiv fra EU (CSDDD), som fra 2026 forventes at stille nye krav til, hvordan virksomheder fremover bør rapportere på deres arbejde med menneskerettigheder.
Men arbejdet med menneskerettigheder i bygge- og ejendomsbranchen kræver øvelse, ny viden og udviklingen af et fælles sprog.

Derfor har vi i Rådet for Bæredygtigt Byggeri sammen med Dansk Industri, UN Global Compact Network Denmark og Institut for Menneskerettigheder udarbejdet en guide til, hvordan den danske bygge- og ejendomsbranche kan arbejde med menneskeretlig due diligence, som stilles frit til rådighed for branchen.

- Med denne her guide ønsker vi at stå sammen om at udvise rettidig omhu og give branchen et redskab til at skabe et fælles sprog for due diligence i forhold til menneskerettigheder. For bæredygtighed handler ikke kun om miljø og klima, men også om social og governance, og her er menneskerettighederne en uundgåelig faktor, lyder det fra Annemarie Munk Riis, adm. direktør i Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Byggebranchens komplekse værdikæde
Formålet med guiden er at hjælpe virksomheder med at få overblik over, hvordan man som aktør i byggeprocessen kan arbejde med menneskerettigheder. Den komplekse værdikæde inden for byggeri rummer nemlig en række vigtige menneskerettighedsudfordringer.

- Bygge- og anlægssektoren spiller en essentiel rolle i samfundets udvikling og berører mange mennesker, og derfor er guiden udformet som en hjælpende hånd og en ressource for virksomheder, der ønsker at navigere i den komplekse værdikæde og forstå de potentielle menneskerettighedsrisici, der kan opstå, så de ved, hvor de skal sætte ind, siger Cathrine Bloch Veiberg Chefkonsulent og Programleder for Menneskerettigheder og Erhverv, Institut for Menneskerettigheder.

Værdikæden involverer tusindvis af byggematerialer og leverandører fra hele verden. Problemerne strækker sig fra udvinding af råmaterialer og arbejdstagerrettigheder på byggepladser til universelt design med adgang for alle og inddragelsen af lokale beboere i et byggeprojekt.

Hjælp til at fokusere kræfterne
Guiden med titlen "Getting the Foundation Right" tilbyder omfattende vejledning til virksomheder i bygge- og anlægssektoren i, hvordan de kan implementere processer for due diligence i forhold til menneskerettigheder. Vejledningen er skabt med input fra virksomheder og interessenter, der forstår de unikke udfordringer, som sektoren står overfor. Guiden belyser blandt andet potentielle risici, som kan opstå i virksomhedernes værdikæde.

- Guiden skal inspirere og hjælpe virksomheder i byggesektoren til at arbejde med menneskerettigheder og vurdere, hvor de skal lægge kræfterne. Kravene til virksomhedernes indsats er voksende, og derfor vil vi med denne guide gerne være med til at kaste lys på nogle af de udfordringer og dilemmaer, der kan være forbundet med byggeriets globale værdikæder, udtaler Marie Gad, underdirektør i Dansk Industri.

Rådet for Bæredygtigt Byggeri, Dansk Industri, UN Global Compact Network Denmark og Institut for Menneskerettigheder lancerede "Getting the Foundation Right - A Human Rights Due Diligence Guide for Danish Construction Sector" ved et arrangement den 3. november i FN-Byen.

Guiden "Getting the Foundation Right - A Human Rights Due Diligence Guide for Danish Construction Sector" ligger frit tilgængeligt her.

Flere nyheder

Nyhedsarkiv
27 JUNI, 2025
Nye netværk for DGNB Konsulenter og Auditorer
Er du uddannet DGNB Konsulent eller Auditor – og vil du styrke din faglige værktøjskasse, udvide dit netværk og få sparring fra ligesindede og eksperter? Så er vores nye DGNB Netværk skabt til dig.
27 MAJ, 2025
Nyt formandskab for bestyrelsen i Rådet for Bæredygtigt Byggeri
Vicedirektør og Head of Real Estate i Nykredit, Jakob Wind-Hansen, og kommende direktør i Københavns Ejendomme, Mia Manghezi, er valgt som ny forperson og næstforperson for bestyrelsen i Rådet for Bæredygtigt Byggeri.
11 APRIL, 2025
Nyt stort analyseprojekt skal kvalificere effekterne af certificeringer i bygge- og ejendomsbranchen
Certificeringer har gennem det seneste årti været blandt de mest brugte redskaber til at arbejde struktureret med bæredygtighedstiltag i byggeriet og har styrket branchens fokus på en lang række param
PrivatlivspolitikCookies
© Rådet for Bæredygtigt Byggeri 2025
Om os
Kontakt
Presse
Job
LOGIN