Fra årsskiftet vil bæredygtighedscertificeringen DGNB sætte betydeligt højere krav til bygningers CO2-påvirkning. Klimaet har brug for handling, og den danske bygge- og ejendomsbranche er klar på langt mere ambitiøse krav. Det skal bidrage til at nå vores nationale klimamålsætning og Paris-aftalen.
I de seneste 10 år, har Green Building Council Denmarks medlemmer, som repræsenterer den danske bygge- og ejendomsbranche, arbejdet på at øge byggeriets bæredygtighedstiltag gennem certificeringsordningen DGNB. DGNB er blevet et fælles sprog for branchen, og samtidig den mest udbredte bæredygtighedscertificering af bygninger i Danmark. I dag certificeres omkring 20 % af alle store nybyggerier, og ansøgningerne til certificering stiger markant i disse år. Det går med andre ord rigtig godt!
DGNB er dynamisk og kravene er gennem tiden blevet strammet, og nu skal ambitionerne hæves yderligere, så vi kan adressere og bidrage positivt til den alvorlige klimakrise. Derfor hæver vi nu kravene til CO2-udledning i DGNB-manualen for nye bygninger og omfattende renovering. Green Building Council Denmark er ikke sat i verden for at have kunder eller tjene penge. Vi arbejder for at gøre Danmark globalt førende i den bæredygtige omstilling af bygninger og byer.
”Det er fantastisk positivt, at den LCA-beregningsmetode vi introducerede for 10 år siden og tilhørende CO2-krav fra DGNB-kriterierne nu bliver indført i bygningsreglementet fra januar 2023! Dette medfører helt naturligt, at vi strammer kravene i DGNB, så vi fortsat sætter barren højt, og rykker branchen endnu videre.” udtaler Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark
Markedet er paratMulighederne for at bygge med ambitiøse klimakrav med meget lavere CO2-udledning end kravene i det kommende bygningsreglement eksisterer allerede i dag. Rigtig mange aktører er godt i gang med høje klimakrav i deres bygninger. Men hvis vi skal lykkedes med den grønne omstilling, så skal flere med, og vi skal hæve ambitionerne.
Danmark skal være verdensmestre i den grønne omstilling af bygge- og ejendomsbranchenBestyrelsesformand hos Green Building Council og NREP, Mikkel Bülow-Lehnsby siger: ”De strammere CO2-krav i DGNB vil være med til at løfte ambitionsniveau og klimamål på tværs af branchen. Samtidig vil det understøtte NREPs og mange andre investorers ønske om, at Danmark skal være global leder inden for bæredygtig omstilling af byggeriet. Det giver os, og resten af den danske byggebranche, mulighed for at stå stærkere på den internationale scene til gavn for både klima og eksport. Den grønne omstilling er vores tidsalders største udfordring – og største forretningsmulighed – og det her er et af mange nødvendige skridt fremad”
Det må godt gøre ondtI dag bliver der certificeret rigtig mange byggerier, og DGNB indgår i mange virksomheders forretning. Fremover betyder klimaopdateringen dog, at en del byggerier ikke vil kunne opnå den ønskede certificering.
“For langt de fleste bygningstyper vil det være muligt at opnå point for projektets CO2-udledning efter den kommende klimaopdatering af miljøkriteriet for livscyklusvurderingen, hvis der træffes strategiske valg både ift. bygningsgeometri, materialevalg og helt ned på produktvalg. Det bliver ikke let og det betyder, at det specifikke produktvalg bliver afgørende ved byggeri i konventionelle materialer. Dette skaber en efterspørgsel på de specifikke produkter, hvor producenterne har gjort en indsats for at nedbringe miljøpåvirkningen i produktionsfasen" udtaler Hanne Tine Ring Hansen, faggruppechef for bæredygtighed hos Søren Jensen Rådgivende Ingeniører
Nogen vil sandsynligvis føle sig ramt på forretningsmodellen. Men det er en nødvendighed at hæve klimaambitionerne. Kravene til CO2 bliver strammet fordi, det nu er muligt samt for at nå de fastsatte klimamål. Det er en bunden opgave, som vi håber, vil blive opfattet som en mulighed for at rykke byggeriet et stort skridt i en klimavenlig retning.
Bred brancheinddragelseDGNB er på mange måder blevet en de facto branchestandard for bæredygtighedscertificeringer i den danske bygge- og ejendomsbranche. Den nye DGNB-manual er derfor udviklet i samarbejde med repræsentanter fra et bredt udsnit af branchen. Det er netop branchens samlede viden, der gør det muligt at rykke barren for bæredygtig udvikling yderligere op for byggeriet.
Vi har allerede inddraget en lang række virksomheder og organisationer i udviklingen og nu inviterer vi til en offentlige høring, som løber indtil den 1. december 2022. Hvis du har en holdning til den nye DGNB manualopdatering med de nye klimakrav, så er Green Building Council Denmark åben for høringssvar.
Fremtidens DGNBDenne opdatering er kun ét skridt mod højere klimakrav i DGNB. Arbejdet slutter ikke her. Vi gør allerede klar til at genbesøge CO2-kravet i DGNB i den kommende 2024-manual, og vi arbejder både på en klimaudmærkelse og udbredelse af DGNB-certificering for bygningsdrift. For én ting er, når vi bygger nyt eller transformerer bygninger, men der er store klimagevinster at hente ved at drifte sine bygninger bedre.
”DGNB er altid under udvikling, for hvis DGNB skal forblive ambitiøs, skal kriterierne opdateres løbende,” udtaler Mette Qvist, direktør, Green Building Council Denmark
Find information om høringen og indsend høringssvar
her