BÆREDYGTIGE KONTORER: HØJERE LEJE OG MINDRE TOMME

Tags
Med data fra 12 europæiske lande har ejendomskoncernen CBRE sammenlignet kontorejendomme med en certificering af bæredygtighedstiltag med ejendomme uden. Ejendomme med bæredygtighedstiltag får en præmie på både lejeniveau og tomgang. Gevinsten er markant høj i København.
”Because you’re worth it”. Kosmetikgiganten L’Oreals slogan kan også bruges på bæredygtighedstiltag i kontorbyggeri. Bedre udlejningspriser og kortere tid med tomgang uden lejere. Så kontant opgør den internationale mæglerkæde og ejendomsadministrator CBRE fordelene ved certificeret kontorbyggeri. I en europæisk analyse ”Is suistainable certification in Real Estate worth it?” har CBRE samlet nøgletal for certificerede kontorejendomme med bæredygtighedstiltag og sammenlignet med ikke-certificerede kontorer. På tværs af 15 byer i 12 lande opnår de bæredygtige kontorer højere lejeindtægter, og i alle byer har de certificerede kontorbyggerier betydeligt kortere perioder, hvor kontorerne ikke er udlejet.
Målt på lejeindtægter scorer København de højeste gevinster på bæredygtighedstiltag. Her får byggerier med bæredygtighedstiltag en præmie på lejeindtægterne på 29 pct. sammenlignet med ikke-certificerede. I gennemsnit for alle 15 byer er præmien på lejeindtægterne for en certificeringsordning 21 pct. Tallene er opgjort for en periode på fem et halvt år fra 2016 til og med første halvår 2021.

Byggerier med bæredygtighedsinitiativer klarer sig også langt bedre, når man ser på perioderne, hvor de står tomme uden lejeindtægter. Dette gælder også på tværs af geografi. Også her er København en af de byer med størst forskel. Hvor en gennemsnitlig kontorbygning står tom 9-10 pct. af tiden, er tomgangen kun 3,5 pct for kontorbyggerier med bæredygtighedstiltag i København.

Certificerede kontorer hurtigt genudlejet
I alle byer har udviklingen været markant i kølvandet på coronakrisen. Da krisen ramte, blev der i næsten alle storbyerne flere ledige kvadratmeter. I mange lande er det samlede antal af uudlejede kontorlokaler fortsat stigende, mens de certificerede kontorbygninger hurtigt fik nye lejere ind og knækkede kurven.

”Der er flere og flere virksomheder, som har strategier for at minimere deres klimaaftryk. På det finansielle område og andre sektorer, som er præget af administrativt arbejde, betyder bygningerne meget. Det er en af årsagerne til, at vi oplever en stor efterspørgsel på kontorer i certificerede bygninger. Min vurdering er, at efterspørgslen vil stige. Det er helt omvendt af situationen for ti år siden, hvor de potentielle lejere var bange for, at det var dyrere. Dengang blev de ved med at spørge til en business-case, det gør de ikke i dag,” siger Dragana Marina, der er Head of Research i CRBE’s danske afdeling.

Hun ser certificeringen som en sikkerhed, der gør det lettere, at få alle parter i værdikæden med.

”En bygning kan jo sagtens leve op til standarderne for bæredygtighed, uden at den er certificeret. Men med en certificering er der sikkerhed for, hvad man får. Det har betydning for virksomhedernes ESG-politik, uanset om de lejer sig ind eller køber. Dermed får det også værdi for investorerne. Der er en sammenhæng i hele værdikæden,” siger Marina Dragana.

ESG står for Enviromental, Social og Governance, og er samlet set et udtryk for virksomhedernes samfundsansvar.

Attraktive arbejdspladser
Også projektchef Morten Leen fra AP Pension, som også er bestyrelsesmedlem i Green Building Council Denmark, genkender det billede, analysen tegner.
”For os betyder det meget, at ejendomme med en certificering er langt mere omsættelige end andre ejendomme. I forvejen er ejendomme ikke så likvide som aktier. Alene derfor er de bæredygtige ejendomme mere interessante. Vi vil samtidig gerne tiltrække de rigtige virksomheder som lejere, og her er det et aktiv, at vores ejendomme er certificerede,” sigen han.

Lige som Dragana Marina oplever Morten Leen, at interessen er stærkt stigende.

”Der bliver spurgt ind til data. For mange virksomheder handler det om deres ESG-profil. Samtidig er det med til at gøre virksomheden til en attraktiv arbejdsplads, når man har til huse i bæredygtigt byggeri. Især de yngre medarbejdere lægger vægt på, at deres arbejdsgiver opfører sig ansvarligt, så når du skal tiltrække talenter, er det en oplagt fordel, når firmahovedkontoret er placeret i en bæredygtig bygning,” siger han.

Morten Leen oplever også et klart skift, hvor virksomhedskunderne i stigende grad er interesserede i certificerede kontorer.

”I alle nye projekter bruger vi FutureCem, den mere klimavenlige beton. Det skræmmer ikke længere nogen væk, når vi fortæller, at det giver en omkostning på 0,25-0,5 pct. svarende til 5-7 kr. pr. kvadratmeter, og samtidig typisk giver en reduktion i ejendommens klimabelastning på 30 pct,” siger han.

I kontorbygninger med en bæredygtighedscertificering er perioderne, hvor der ikke er lejere langt kortere. Læg mærke til København, som har en af de mest markante forskelle. Samtidig er København den by i analysen, hvor de bæredygtige kontorejendomme får den største præmie på lejeindtægterne.


Illustration fra CBRE-rapporten.


Flere nyheder

Nyhedsarkiv
PrivatlivspolitikCookies
© Rådet for Bæredygtigt Byggeri 2025
Om os
Kontakt
Presse
Job
LOGIN