Målgruppe
Kurset henvender sig til kommunale byggesagsbehandlere, men det kræver ingen forudgående kendskab til livscyklusvurdering (LCA) eller LCAbyg for at deltage.
Kurset varer 3 timer og gennemføres på Teams for at sikre, at flest mulige byggesagsbehandlere i kommunerne kan deltage. Kursusformatet tillader maks. 25 deltagere fordelt over landets kommuner med opfordring til aktivt at deltage i kurset, hvor der løbende er mulighed for at stille spørgsmål.
FormålDen 1. januar 2023 blev der indført to nye bestemmelser til bygningsreglementet (BR18) om nybyggeris klimapåvirkning. Der stilles nu krav til:
1) Klimapåvirkning fra nybyggeri skal dokumenteres med en livscyklusvurdering (LCA),
2) Nybyggeri over 1000 m² skal overholde en grænseværdi på 12 kg. pr. m².
Klimakravene gælder nybyggeri som er omfattet af krav om at overholde energirammen, med ansøgning om byggetilladelse efter 1. januar 2023. Med få undtagelser, gælder det bygninger, der opvarmes til over 5 °C. Ifølge Videnscenter for Byggeriets Klimapåvirkning svarer det til ca. 2/3 af alt nybyggeri i Danmark
[1]. Klimakravene indgår på lige fod med øvrige tekniske krav i bygningsreglementet, og derfor skal sagsbehandleren sikre, at der ved afslutning af en byggesag bliver indsendt følgende:
· Erklæring om, at byggeriet er opført i overensstemmelse med byggetilladelsen og bygningsreglementet samt
· Erklæring om, at fyldestgørende dokumentation er fremsendt. I 10 pct. af byggesagerne, der er meddelt ibrugtagningstilladelse, skal kommunen foretage en stikprøvekontrol.
Bygherre har ansvaret for at indsende erklæringer og dokumentation for klimapåvirkningen, uanset byggeriets størrelse.
[1]https://byggeriogklima.dk/media/1kpbtdzm/vcbk_2022_guide_byggesagsbehandlere.pdfKursusbeskrivelseDe nye klimakrav kræver øget viden og dokumentation om livscyklusvurderinger i byggebranchen. Byggesagsbehandlerne bør have en grundviden om, hvad en livscyklusvurdering er, hvad de kommende klimakrav betyder for bygherren, og hvad byggesagsbehandlerens rolle er som sagsbehandler og blive klædt på til at kunne besvare spørgsmål fra bygherrer.
Læringsmål:
Det overordnede formål er at klæde byggesagsbehandlerne på til deres rolle i sagsbehandlingen af de nye klimakrav og have faglig indsigt til at kunne besvare spørgsmål løbende i byggeprocessen dvs. både ved forhåndsdialog, mens byggesagen verserer, færdigmelding samt ved stikprøve. Kurset bygges op omkring byggesagens faser således sagsbehandleren kan besvare spørgsmål som eksempelvis:
- Nye klimakrav – hvad går de ud på?
- Betydning af de nye krav for bygherrer
- Grundviden om livscyklusvurdering (LCA)
- Bedre indsigt i løsninger og materialer med stor betydning for resultat af LCA-beregninger med afsæt i cases
- Vejledning til byggesager der kan undtages fra klimakravene
- Vejledning om klimakravene ifm. om- og tilbygninger
- Vejledning til LCA-kontrol ved stikprøveudtagning, herunder hvad der skal indgå
- Relevante cases fra forskellige byggerier med eksempler på best practice.
Samarbejde mellem Rådet for Bæredygtigt Byggeri, BUILD og DABYFOFor at sikre at dette kursus er relevant med den mest opdaterede viden, er der indgået et samarbejde mellem Rådet for Bæredygtigt Byggeri, BUILD (Aalborg Universitet) og DABYFO.
Rådet for Bæredygtigt Byggeri er kursusleder med ansvar for tilmeldinger og vil indlede kurset med en kort rammesættende introduktion til de nye klimakrav og byggesagsbehandlerens rolle ift. den nationale strategi for bæredygtigt byggeri.
Oplægsholderen fra BUILD varetager størstedelen af oplægsindholdet på kurset, som sikrer at kursisterne opnår kursets læringsmål. Det er derfor BUILD, der formidler den tekniske viden om livscyklusvurdering og beregningsværktøjet LCAbyg, herunder relationen til byggesagsbehandlernes hverdag og klimakravenes indflydelse på deres håndtering af byggesager.
DABYFO som forening for kommunale byggesagsbehandlere har til formål bl.a. at styrke videndeling og fremme det kollegiale fællesskab på tværs af kommunerne. DABYFOs medvirken i kurset består af at give input til kursusprogrammet, samt medvirke til at udbrede kendskabet til kurset, så det sikres, at byggesagsbehandlerne deltager på kurset.
Inden kursusstart modtager du en kalenderinvitation til TEAMS
Skriv til os på
kursus@rfbb.dk, hvis du oplever problemer med tilmelding eller hvis kurset er fyldt op og du gerne vil skrives på interesselisten ift. afholdelse af næste kursus.