LCA-beregning af dynamisk effekt af klimapåvirkninger
I denne udgave af ’Fakta til frokost’ kan du blive klogere på emnet dynamisk LCA-beregning
Måske har du hørt om det før, men hvis du ikke har, så er dynamisk LCA en måde, der vurderer en bygnings miljøpåvirkning over tid med nye teknologiske løsninger for øje, som fx CO2-udledning, energiforbrug og ressourceudnyttelse. Dette er i modsætning til en traditionel LCA, der ser på miljøpåvirkningen samlet uden at tage højde for, hvornår de sker. Metoden er bl.a. indarbejdet i 2025-manualen for ’DGNB Renovering og nybyggeri’.
I arbejdet med bygninger har vi fastsat en betragtningsperiode på 50 år, hvor vi beregningsmæssigt antager, at hele bygningen rives ned til sidst. Alene denne betragtningsperiode er forbundet med stor usikkerhed, og vores bygninger står heldigvis oftest længere. Den tidsmæssige faktor er med til at tage højde for den usikkerhed, der er forbundet med udledninger, der sker flere år ude i fremtiden. Derudover gør IPCC’s målsætning om at holde os inden for en temperaturstigning på 1,5 og 2 grader timingen af vores udledninger utroligt relevant.
Udover tidsfaktorer tager den dynamiske LCA også højde for den teknologiske udvikling af vores produktion og affaldsbehandling. Vi antager således, at vi i fremtiden udleder færre CO2-ækvivalenter, når vi producerer vores byggevarer, og at vi samtidigt bliver bedre til at håndtere vores byggeaffald.
På webinaret dykker vi endnu længere ned i hvad det vil sige at lave en dynamisk LCA.
Program
Velkomst og introduktion til emnet
Ved Sisse Norman Canguilhem, direktør for partnerskaber og strategisk udvikling, Rådet for Bæredygtigt Byggeri
Hvorfor arbejde med dynamisk LCA?
Hør mere om, hvorfor vi hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri arbejder med dynamisk LCA.
Ved Anna Schjerbeck, teknisk konsulent, Rådet for Bæredygtigt Byggeri
Beregningsmetoden for dynamisk LCA og betragtningen af biogent carbon
Få indblik i Camillas ph.d.-afhandling der blandt andet undersøger træbyggerier i en dynamisk LCA-kontekst. Hvad vil de sige at lave en dynamisk LCA, og hvilke fordele og ulemper der er forbundet med dette?
Ved Camilla Ernst Andersen, ph.d., BUILD
Dynamisk LCA som en del af 2025-manualen
Hør mere om, hvad det betyder for DGNB-projekter med den dynamiske LCA som metode.
Ved Trine Bentzen, teknisk fagleder, Rådet for Bæredygtigt Byggeri