Formål
Formålet med kurset er at give dig kompetencer og konkret viden, så du aktivt kan implementere og sikre bæredygtige tiltag i den fysiske planlægning. Behovet for viden og ønsket om at kunne stille flere krav til bæredygtighed i den kommunale planlægning bliver større og større. På kurset får du derfor viden og metoder til at arbejde med bæredygtighed, overblik over relevant jura samt inspiration til, hvordan du griber dagsordenen an som byplanlægger i den kommunale organisation.
MålgruppeKurset henvender sig først og fremmest til kommunale planlæggere, der arbejder med bæredygtighedsdagsordenen generelt, men måske med et særligt fokus på klima.
KursusbeskrivelseBæredygtighed i den fysiske planlægning beror ofte på frivillige aftaler, der indgås mellem byggeriets parter. Der er behov for både viden, netværk og sparring på feltet for at fremhæve kommunernes muligheder for bedre at kunne sikre og implementere de rigtige bæredygtige løsninger. Planlæggeren befinder sig i krydsfeltet mellem politik, byggeriets parter og bæredygtighedsdagsordenen, der udvikler sig med rivende hastighed. Kurset er bygget op omkring denne problemstilling.
Undervisningsformen veksler mellem videns- og metodeoplæg (ca. 50%), inspiration fra praksis (25%) og øvelser i grupper med udgangspunkt i egne konkrete problemstillinger (25%). Efter første kursusdag beder vi dig sende os en beskrivelse af en konkret problemstilling fra din egen kommune. Dette vil sikre et mere målrettet oplæg og et mere fokuseret casearbejde på kursusdag 2.
Efter endt kursus vil du være bedre rustet til at indarbejde og sikre bæredygtige tiltag gennem den fysiske planlægning i din kommune.
Spørgsmål du får svar på ved at gennemføre kurset Bæredygtig Planlægger:
- Hvilke konkrete bæredygtige tiltag bør din kommune fokusere på?
- Hvordan kan kommuner sikre og implementere bæredygtige tiltag bedst muligt?
- Hvordan har andre kommuner indarbejdet bæredygtighed i deres fysiske planlægning?
- Hvordan skal du som bæredygtig planlægger agere i den kommunale organisation?
- Hvilke krav stiller den grønne omstilling til den kommunale organisation og hvad er planlæggerens rolle i dette
KursusprogramBæredygtig planlægger er et kompetenceudviklingsforløb, der består af 3 kursusdage. Den første kursusgang er en enkelt dag, mens kursusgang 2 afvikles over to dage med overnatning. Undervisningsformen veksler mellem videns- og metodeoplæg, øvelser, inspiration fra praksis samt fokus på refleksion, både individuelt og i netværk.
Programmet er inddelt i tre overordnede temaer, som i videst muligt omfang, foldes ud på hver deres kursusdag. Programmet vil løbende blive opdateret her på siden.
Kursusgang 1) Den 9. december 2021 (afventer nøjagtig lokation)
- Tema: Viden om bæredygtighed og metoder. Det brede bæredygtighedsbegreb, klima, CO2 og livscyklusvurderinger (LCA)
Kursusgang 2) Den 19.-20. januar 2022 (afventer nøjagtig lokation)
- Tema dag 1: Jura og certificeringer. Det samlede lovkompleks omkring bæredygtighed, bæredygtighed i udbud og bæredygtighed i lokalplaner mm.
- Tema dag 2: Planlæggerens rolle. Planlæggerens rolle og den kommunale organisation som spiller i den grønne omstilling
Afslutning/aflevering af opgave, februar 2022
Aflevering og bedømmelse af opgaveAflevering og bedømmelse af opgave
Kursusforløbet afsluttes med aflevering af en skriftlig opgave. Opgaven bedømmes af kursuslederne og vurderes efter bestået/ikke bestået.
Tilmelding:Tilmelding foregår
UDELUKKENDE via Dansk Byplanlaboratoriums hjemmeside.
Se link:
https://www.byplanlab.dk/node/5452 BEMÆRK, AT DER ER FRIST FOR TILMELDING DEN 5. NOVEMBER.
For yderligere information, kontakt kursuslederne:
Green Building Council Denmark, Kreils Ekelund, 3049 4662 - kreils.ekelund@dk-gbc.dk
Dansk Byplanlaboratorium, Anne Møller, 3317 7278 – am@byplanlab.dk