DGNB Planet | Rådet for Bæredygtigt Byggeri
DGNB Udmærkelse

DGNB Planet

DGNB Planet er en dynamisk udmærkelse skabt med ambitionen om at rykke byggeriet indenfor de planetære grænser.  Udmærkelsen tager afsæt i de eksisterende rammer fra DGNB-systemet, som vi kender dem, men inden for konteksten af de planetære grænser. DGNB Planet består af en række knock-out krav, som alle skal være overholdt for at udmærkelsen kan opnås. Ud over overholdelsen af en række knock-out krav, er det et krav at; bygningen DGNB-certificeres samt at performance på alle knock-out krav synliggøres. Dette betyder blandt andet, at LCA-filen skal være tilgængelig for alle, der måtte ønske at se data. Derudover skal DGNB Planet vedligeholdes. Der rapporteres årligt på både biodiversitetsstrategi og energiforbrug i bygningen. DGNB Planet vil blive udviklet løbende i takt med, at vi får mere data og viden om de planetære grænser, så vi kan indfri ambitionen om at bygge inden for de planetære grænser.  Den første version af DGNB Planet blev introduceret i 2023-manualen. I version 1 indgår fire ud af ni plantære grænser. Version 2 af DGNB Planet er introduceret i 2025-manualen.

De planetære grænser i centrum

DGNB Planet indgår for første gang i 2023-manualen for nye bygninger og omfattende renoveringer. Ambitionen er at få byggeriet inden for de planetære grænser.
Udmærkelsen tager afsæt i de eksisterende rammer fra DGNB-systemet, som vi kender dem, men inden for konteksten af de planetære grænser. DGNB Planet består af en række knock-out krav, som alle skal være overholdt for at udmærkelsen kan opnås.

Ud over overholdelsen af en række knock-out krav, er det et krav at; bygningen DGNB certificeres samt at performance på alle knock-out krav synliggøres. Det betyder blandt andet, at LCA-filen skal være tilgængelig for alle, der måtte ønske at se data.

Derudover skal DGNB Planet vedligeholdes. Årligt skal der rapporteres på både biodiversitetsstrategi og energiforbrug i bygningen. Hvis bygningen ikke lever op til certificeringen over tid, vil den miste sin DGNB Planet udmærkelse. DGNB Planet vil blive udviklet løbende i takt med, at vi får mere data og viden om de planetære grænser, så vi kan indfri ambitionen om at bygge inden for de planetære grænser.

Formålet med DGNB Planet
Formålet med DGNB Planet er, at rykke byggebranchen tættere på de planetære grænser. DGNB Planet er det nuværende bedste bud på, hvordan vi kan formidle og videndele de projekter, der er med til at skubbe byggebranchen i den rigtige retning. Det er endnu ikke alle planetære grænser der er kortlagt, og samtidig er det de færreste af grænserne, vi i dag kan måle direkte på i byggeriet.

Det kommende afsnit forklarer konceptet for DGNB Planet version 1 og version 2.

De planetære grænser
De planetære grænser definerer, hvor vi kan arbejde inden for et sikkert handlingsrum. Der er defineret ni områder, som er altafgørende for livet på planeten. På hvert af de ni områder er der defineret en grænse, som ikke må overskrides for at opretholde de afgørende økosystemer.

Der findes flere variationer af oversættelser. Vi har valgt at sætte den originale engelske definition i parentes efter, således at der ikke opstår misforståelser før der findes en officiel dansk oversættelse.

I dag har vi allerede overskredet 6 ud af de 9 planetære grænser; Klimaforandringer (Climate Change), Biodiversitet (Biosphere Integrity), kredsløb af kvælstof og fosfor (Biogeochemical Flows), arealanvendelse (Land-System Change), kemi (Novel Entities) og ferskvand (Freshwater Change). Overskridelsen er visualiseret i diagrammet nederst til højre.

Planetære grænser

De planetære grænser er ”enten eller”. Enten er du inden for det sikre råderum, ellers er du udenfor. På samme måde er DGNB Planet bygget op af en række knock-out krav. Hvis ikke projektet overholder dem, kan det ikke opnå udmærkelsen. Det er dog vigtigt at understrege, at vi er langt fra at bygge inden for de planetære grænser, men det er et skridt i den rigtige retning.
Til første version af udmærkelsen har det kun været muligt at opstille mål for fire ud af de ni planetære grænser.

Til anden version af udmærkelsen har det stadig kun været muligt at opstille mål for fire ud af de ni planetære grænser, men der er tilføjet krav til ressourcer.

DGNB Planet er rammen for at få byggeriet tættere på de planetære grænser

DGNB Planet er en udmærkelse for de mest ambitiøse byggeprojekter i forhold til at komme nærmere de planetære grænser. Udmærkelsen kan tildeles byggeprojekter, som opnår en DGNB-certificering, men som samtidig også efterlever en række knock-out krav og vælger at recertificere løbende. DGNB Planet er tilgængelig for alle bygningstyper, og er udviklet af Rådet for Bæredygtigt Byggeri i samarbejde med byggebranchens stærkeste stemmer.

Pris

DGNB Planet koster ikke ekstra. Når en bygning bliver DGNB-certificeret og samtidig overholder kravene til DGNB Planet, udstedes beviset uden ekstra udgifter.
PrivatlivspolitikCookies
© Rådet for Bæredygtigt Byggeri 2025
Om os
Kontakt
Presse
Job
LOGIN