Større (rækkehus)projekter vil fx fortsat skulle certificeres efter manualen for nye bygninger og omfattende renoveringer eller som enkeltboliger efter DGNB Villa.
Gennem 12 kriterier, grupperet under hovedkvaliteterne Miljø, Økonomi og Social, og tilhørende underemner og indikatorer, bliver det muligt at evaluere individuelle bygninger ud fra et fælles sæt kriterier og sikre en entydig, målbar standard for alle bygninger, der certificeres efter ordningen.
Da DGNB Villa er anderledes fra de andre DGNB systemer tildeles der derfor ikke sølv, guld og platin, men derimod en samlet bæredygtighedsscore der afspejler den procentuelle opnåelse, samt opnåelse af op til 5 stjerner indenfor hhv. miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed.
Rådet for Bæredygtigt Byggeri validerer indsendt dokumentation og udsteder certificering. Der kan også opnås systemgodkendelse hvis flere projekter kan opnå samme indikatorpoint.
I DGNB Villa kan der desuden arbejdes med en personfaktor der søger ikke at belønne de unødvendigt store boliger, ved at klimapåvirkning fx beregnes i CO2/ person frem for CO2/m2. Personfaktoren beregnes ud fra hvor mange beboere planløsningen disponerer boligen til og ses i flere af manualens indikatorer, men hovedsageligt i LCA beregningen.