Hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri glæder det os at kunne præsentere DGNB Rum – et nyt certificeringssystem for renovering og indretning af lejemål. Vi har i samarbejde med branchen udviklet Rum-certificeringen, da mange kontorlejemål som regel bliver renoveret og genindrettet mellem hver lejer. Derved bliver alt interiør ofte revet ud og bortskaffet med ganske korte intervaller, hvilket giver materialer og inventar en meget kortere levetid, end deres reelle tekniske levetid.
Da bygninger samlet set står for ca. 37 % af vores CO2-udledning og 35 % af affald, har vi hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri et ansvar for også at adressere denne skala.
Større synergi mellem de ydre og indre rammer af en bygning
I de sidste ti år har certificeringer til byggeriet været fokuseret på større byggeprojekter. Med DGNB Rum sætter vi fokus på at skabe en større synergi mellem en bygnings ydre og indre rammer. Ambitionen med DGNB Rum er, at:
· kvalificere bæredygtigheden af renoverings- og indretningsprojekter: Niveauet af bæredygtighed skal synliggøres for både eksisterende og nye tiltag. DGNB Rum gør niveauet sammenlignelig på tværs af projekter og gør dermed bæredygtighed til et konkurrenceparameter. Ved at kvalificere niveauet af bæredygtighed forbedrer vi projekternes påvirkning på miljøet og slutbrugeren, hvilket i sidste ende skaber værdi for både bygningsejeren og lejeren.
· understøtte processen for renoverings- og indretningsprojekter: Manualen skal give anledning til nye overvejelser i projekter og føre til optimerede arbejdsgange og løsninger. Den kan bruges som procesværktøj og bidrage til forandring, da den skærper kravene til overvejelser og valg. Derudover kan den hjælpe med at holde bygningsejeren ansvarlig overfor de fremtidige brugere.
· løfte branchens samlede bæredygtighed: Vi ønsker at skabe en kulturel ændring og samtidig oplyse branchen om valg og fravalgs betydning. Certificeringen skal udpege de indikatorer med størst impact. Den skal kunne bruges på alt fra mindre projekter til store domicilkontorer, og dokumentationsbyrden skal derfor være realistisk.
Tæt samarbejde med forskellige aktører i branchen
Udviklingen af DGNB Rum har været i gang det sidste år, og har inkluderet mange forskellige parter i branchen. Der har været en åben invitation til deltagelse ved Advisory Boardet for DGNB Rum, en faglig gruppe der har rådgivet udviklingsprocessen igennem hele forløbet. Gruppen har været sammensat på tværs af branchen og har rummet mange forskellige fagligheder og kompetencer.
Som de andre DGNB-certificeringer bygger DGNB Rum også på den helhedsorienterede tilgang til bæredygtighed (FN’s definition) med de tre hovedsøjler: social-, økonomisk- og miljømæssig bæredygtighed.
DGNB Rum består af 3 kvaliteter og 12 kriterier, som tilsammen danner basis for projekter med lavere miljøpåvirkning, lavere driftsomkostninger og højere grad af brugerkomfort. Systemet gør det muligt for udlejer og lejer i samarbejde at opnå bedst mulig certificering, men en certificering kan også opnås alene som udlejer i form af en basiscertificering.