NYE VEJLEDNINGER FOR EU-TAKSONOMIEN

Tags
03. April 2023
EU-Kommissionen er kommet med afklaring på en række emner i EU-taksonomien for 7.1, 7.2 og 7.7. Det drejer sig blandt andet om spørgsmål vedr. forurening. Vi har derfor udgivet version 2 af vejledningerne.
EU-Kommissionen er kommet med afklaring på en række tekniske og generelle emner for 7.1 Opførelse af nye bygninger7.2 Renovering af eksisterende bygninger og 7.7. Erhvervelse og ejerskab af bygninger. Derfor har vi udgivet version 2 af vejledninger for disse. Derudover er der sket en tilpasning af kriteriebeskrivelsen og dokumentationskravene for især de sociale minimumsgarantier.
I Rådet for Bæredygtigt Byggeri opdaterer vi løbende vejledningerne til EU-taksonomien i takt med, at denne udvides og reguleres, og i takt med, at branchen får erfaring med screeningskriterierne og taksonomisystemet.

Du finder version 2 af vejledningerne her
Længere nede finder du en gennemgang af de vigtigste afklaringer.

Webinarserie om taksonomi
I forbindelse med udgivelsen af de nye vejledninger har vi arrangeret en serie af i alt fem webinarer med Amal El-Kaswani, teknisk fagleder i Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

  • 14. april 2023 kl. 13-15: Lancering af version 2 for taksonomivejledningerne
  • 21. april 2023 kl. 10-12: Klimarisikoanalyse til dokumentation af miljømål M2. Klimatilpasning
  • 27. april 2023 kl. 13-15: Dokumentation af taksonomiens forureningskriterier i miljømål M5. Forebyggelse af forurening
  • I løbet af maj: Dokumentationsværktøj for de sociale minimumsgarantier
  • I løbet af maj: Værktøjer til dokumentation af taksonomikriterier

Du kan læse mere om webinarerne og tilmelde dig her

Vi opdaterer løbende med flere informationer.

Afklaring af tekniske screeningskriterier
Gælder for 7.1 og 7.2

M3.1.c Installationsspecifikke
Beskrivelse: WC'er, herunder toiletkummer og skyllecisterner, har en fuld skyllemængde på højst 6 liter og en maksimal gennemsnitlig skyllemængde på 3,5 liter.
Afklaring: Den gennemsnitlige skyllemængde beregnes både på grundlag af datablad, hvori skyllemængde for stort og lille skyl er angivet samt på grundlag af et antaget dagligt forbrug per person, defineret af anerkendte bæredygtighedscertificeringsordninger el. lignende, fx Breeam og DGNB.

M5.1 Forureningsforebyggelse
Beskrivelse: Der udarbejdes en miljøscreening, som dokumenterer potentielt miljøfarlige stoffer.
Afklaring: Det er ikke tilstrækkeligt at følge standard dansk/europæisk lovgivning. Yderligere afklaring er angivet i afsnittet for miljømål 5, M5 Forebyggelse af forurening.

M5.2 Formaldehyder og VOC-emissioner
Beskrivelse: Bygningskomponenter/-materialer, der anvendes under opførelsen, og som kan komme i kontakt med brugere udleder mindre end 0,06 mg formaldehyd, iht. Annex XVII 1907/2006, og mindre end 0,001 mg andre kræftfremkaldende flygtige organiske forbindelser, VOC’ere, i kategori 1A og 1B pr. m³ materiale/komponent eller på bygningsniveau.

Afklaring: Annex XVII 1907/2006 er endnu ikke vedtaget. Målingerne af emissionerne skal foretages på materialeniveau per m2 materiale/komponent. Yderligere information er angivet i afsnittet for miljømål 5, M5 Forebyggelse af forurening. 

M6.3.a Grundens beskaffenhed
Gælder kun for 7.1

Beskrivelse: Byggeriet er ikke bygget på følgende arealer: 
a) Agerjord og dyrkningsarealer med moderat til høj jordfrugtbarhed og underjordisk biodiversitet ifølge EU’s LUCAS-undersøgelse.

Afklaring: Projekter, der er omfattet af en lokalplan, opfylder kriteriet M6.3, herunder både pkt. a), b) og c).

Afklaring på generelle spørgsmål

Kriterier i M3 er gældende for boligprojekter
Gælder for 7.1

Boligprojekter skal tilsvarende erhverv opfylde kriterierne for miljømål 3, M3 Bæredygtig udnyttelse og beskyttelse af vand- og havressourcer. Kun meget små boligenheder/projekter (fx villaer) er undtaget.

Skæringsdato for kriterier
Gælder for 7.1, 7.2 og 7.7

Datoen for ansøgning om byggetilladelse afgør hvilke taksonomikriterier, der er gældende for det pågældende nybyggeri/renoveringsprojekt eller ejendom.
Ansøger man f.eks. om byggetilladelse i dag, vil det være de nuværende kriterier, der er gældende, selvom EU-Kommissionen ændrer kriterierne før opførelsen af pågældende bygning. 

Som standard skal byggeriet være påbegyndt inden for et år fra byggetilladelsen, og der må ikke holdes for lange pauser under byggefasen. Ellers frafalder byggetilladelsen, og der skal søges en ny, hvilket vil betyde, at evt. nye/regulerede kriterier kan blive gældende.

Definitionen af termen ’opført’ (built) i beskrivelsen af kriterierne for væsentligt bidrag for miljømål 1
Gælder for 7.7

Med termen ’built’ menes ansøgt om byggetilladelse. Når der i kriterierne for væsentligt bidrag (M1.2-M1.4) står beskrevet, at bygninger bygget før 31. december har et kriteriesæt, og bygninger bygget efter 31. december har et andet kriteriesæt, skal man skelne mellem kriterierne med udgangspunkt i dato for ansøgning om byggetilladelse, ikke opførelsesdato (se kriteriesæt i afsnittet Tekniske Screeningskriterier for miljømål 1, M1).
Tilpasning af kriteriebeskrivelse og dokumentationskrav
Vejledningen for 7.7 Erhvervelse og ejerskab af bygninger er omskrevet, så den har samme opbygning som vejledningerne for 7.1 Opførelse af nye bygninger og 7.2 Renovering af eksisterende bygninger.

I version 2 af vejledningerne for 7.1 og 7.2 indgår følgende kriterietilpasninger:

  • Kriteriet 1.2 Ansvarlig oprindelse af byggematerialer for de sociale minimumsgarantier (SM) udgår, eftersom ansvarlig oprindelse af byggematerialer skal betragtes som et led i Due Diligence analysen for SM og ikke som et selvstændigt krav.
  • Kriteriet 1.1 Sociale minimumsgarantier udfoldes, således Due Diligence analysen og dokumentation af dens trin beskrives. Grundlaget for afsnittet om de sociale minimumsgarantier er ’OECD’s retningslinjer for Multinationale Virksomheder’, som EU-taksonomien henviser til samt rapporten ’Final Report on Minimum Safeguards’, som guider i dokumentation herfor, og som bl.a. Institut for Menneskerettigheder har været indover (gælder også for 7.7).
  • Kriteriet M2.2 Beredskabsplan udgår, eftersom EU-taksonomien ikke direkte stiller krav til, at der udføres en beredskabsplan. EU-taksonomien stiller krav til fysiske og ikke-fysiske klimatilpasningsløsninger (ved væsentlige klimarisici), og en beredskabsplan er blot et eksempel på en ikke-fysisk klimatilpasningsløsning. Dvs. den kan indgå som løsning/dokumentationen for kriteriet M2.3 Klimatilpasningsløsninger.
  • Kriteriet M2.2 Betingelser for klimatilpasningsløsninger erstatter kriteriet M2.2 Beredskabsplan. EU-taksonomien stiller en række betingelser til klimatilpasningsløsninger, herunder at de skal inddrage naturbaserede løsninger eller være afhængige af blå/grøn infrastruktur samt, at de skal være i overensstemmelse med lokale, sektorspecifikke, regionale eller nationale tilpasningsplaner og -strategier. I version 1 for vejledningen har dette indgået som en del af kriteriet M2.3 Klimatilpasningsløsninger.
  • I kriteriet M5.1 Forureningsforebyggelse skal yderligere dokumentation tilføjes, eftersom EU-Kommissionen har afklaret, at kravene for opfyldelse af Annex C rækker udover standard EU-krav.

Metodebeskrivelse og værktøjer
Udover EU-Kommissionens afklaringer på tekniske og generelle emner samt tilpasning af kriteriebeskrivelser og dokumentationskrav rummer de nye vejledninger også en mere konkret metodebeskrivelse og/eller tilføjelse af dokumentationsværktøj for nogle af screeningskriterierne.

Formålet med konkretisering af metodebeskrivelse samt tilføjelse af dokumentationsværktøjer er at gøre EU-taksonomien nemmere at arbejde med. Rådet for Bæredygtigt Byggeri arbejder på yderligere dokumentationsværktøjer, bl.a. for de sociale minimumsgarantier.

Opdateringen i metodebeskrivelser og dokumentationsværktøjer vedrører bland andet:

  • M2.1-M2.3 Risikoanalyse og klimatilpasningsløsninger
  • M4.1-M4.3 Håndtering af bygge- og nedrivningsaffald
  • M5.1 Forureningsforebyggelse (indgår ikke i 7.7)

Der er også nye udgaver af matricerne på vej. De ventes klar i løbet af april.

Flere nyheder

Nyhedsarkiv
PrivatlivspolitikCookies
© Rådet for Bæredygtigt Byggeri 2025
Om os
Kontakt
Presse
Job
LOGIN